Ottobock Paexo

Ottobock heeft 100 jaar ervaring in de ontwikkeling en productie van biomechanische en orthopedische producten. Ottobock doet al een kleine 10 jaar onderzoek naar innovatieve oplossingen om mensen met fysiek zware werkzaam heden te ontlasten en de werkomstandigheden te verbeteren.

Het medisch-technologiebedrijf biedt een breed scala aan exoskeletten en ergonomische oplossingen, waaronder de PAEXO-lijn. De producten worden ontwikkeld in het hoofdkantoor in Duderstadt, Duitsland. 

Website van Ottobock.

De PEAXO-lijn bestaat uit de volgende werk exoskeletten

  • PEAXO Shoulder: is een exoskelet dat geen energievoorziening nodig heeft. Hierdoor is het bijzonder licht van gewicht, het is zelfs het lichtste exoskelet in zijn soort, met een gewicht van minder dan twee kilogram. Het productontwerp is gebaseerd op natuurlijke menselijke bewegingen. Gebruikers kunnen lopen, zitten en ook voorwerpen oppakken met het exoskelet. Het kan meer dan acht uur comfortabel worden gedragen en biedt merkbare verlichting voor de schouders en armen tijdens werkzaamheden boven het hoofd.
  • PEAXO Back: werkt volgens een biomechanisch principe. De last wordt als een rugzak van de schouder gehaald en via de ondersteunende structuur van het exoskelet naar de dijen teruggeleid. Het energiereservoir absorbeert kracht bij het buigen en geeft deze weer los bij het tillen. Dit leidt tot een merkbare verlichting van de onderrug tot wel 25 kg.
  • PEAXO Neck: is een ondersteuning die de nekregio en cervicale wervelkolom verlicht. De schouder- en neksecties kunnen aan elke individuele gebruiker worden aangepast door middel van de verschillende aanpassingsopties. Dit maakt de Paexo Neck zeer comfortabel om te dragen. De Paexo Neck kan worden gedragen tijdens allerlei werkzaamheden boven het hoofd, zoals het installeren van plafonds of het uitvoeren van visuele inspecties. Het kan ook worden gedragen in combinatie met de Paexo Shoulder.
  • PAEXO Thumb: Ondersteunt mensen die dagelijks hun duim belasten op het werk. Dit exoskelet verlicht de interfalangeale- en zadelgewrichten van de duim. Daarnaast beschermt het ook de top van de duim tegen mechanische invloeden. De gebruiker neemt automatisch een ergonomische handpositie aan voor het invoegen of inpluggen van taken aan de lopende band of tijdens schilderwerkzaamheden
  • PEAXO Wrist: wordt gebruikt als preventieve aanpak ter voorkoming van werkgerelateerde polsklachten. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt bij het vasthouden van een klinkgereedschap of lasapparatuur en bij het verplaatsen of installeren van generatoren en startmotoren.
  • PEAXO Soft Back: biedt een hoge mate van ondersteuning voor de onderrug. Het ondersteunt een ergonomische lichaamshouding bij het staan en tillen. Mogelijke toepassingen zijn het tillen van pakketten in de logistieke industrie of bij beroepen zoals automonteur. Het ondersteunt ook de onderste wervelkolom bij het staan tijdens uitgebreide assemblagewerkzaamheden. De PAEXO Soft Back kan worden gecombineerd met de PAEXO Shoulder.