Medisch exoskelet

Te veel en langdurig achter elkaar zitten is de laatste tijd veel in het nieuws. Het is slecht voor de gezondheid en wordt zelfs afgeschilderd als het nieuwe roken. Dat veel zitten dus slecht is voor de gezondheid geldt uiteraard ook voor mensen in een rolstoel. Mensen die de controle kwijt zijn over hun benen door bijvoorbeeld een dwarslaesie kunnen zich met een medisch exoskelet weer lopend voortbewegen.

Overzicht merken

Maar wat is een medisch exoskelet?

Een medisch exoskelet is een uitwendig skelet, waarmee iemand met een lichamelijke beperking weer rechtop kan staan en lopen. Wil men van zitten naar rechtop staan dan helpt het medisch exoskelet door middel van elektromotoren de persoon rechtop. Het frame van het medisch exoskelet zorgt ervoor dat de benen in de juiste positie worden gedrukt. Daarom is het erg belangrijk dat het medisch exoskelet op maat van de gebruiker gemaakt wordt.

Het medisch exoskelet bestaat uit 'robot benen', sensoren en een accu- en computerpakket. Het systeem wordt aangestuurd door middel van een armbandje om de pols dat signalen stuurt naar de sensoren. Zo kan het systeem in actie worden gebracht door de opdracht 'lopen' via het armbandje te geven en vervolgens naar voren te hangen om zo de sensoren te activeren. Het lijkt allemaal erg ingewikkeld maar het is snel aan te leren.

exoskelet

Voor- en nadelen

Naast het staan en lopen heeft het medisch exoskelet nog een aantal voordelen. Met een medisch exoskelet kan men weer trappen lopen en toegang krijgen tot gebouwen die met een rolstoel niet toegankelijk zijn. Het lopen draagt daarnaast bij aan de algehele fitheid en heeft een gunstig effect op bijkomende complicaties van een dwarslaesie, zoals blaas- en darmproblematiek. De verwachting is dat patiënten met een medisch exoskelet ook minder zorg nodig heeft, mede doordat men meer beweegt. Bovendien worden sociale contacten verbeterd doordat je letterlijk op ooghoogte met elkaar kunt communiceren.

Zodra de patiënt vertrouwd is met het medisch exoskelet komen allerlei andere dagelijkse activiteiten binnen bereik, met het medisch exoskelet, zoals koken, werken aan een werktafel, pakken van objecten van een hoge plank, bezoek aan drukke cafés etc. Deze activiteiten worden uiteindelijk allemaal makkelijker met een medisch exoskelet. Dit draagt bij aan een grotere zelfstandigheid van een revalidant.

Het exoskelet heeft ook nadelen. Bijvoorbeeld de prijs: de kosten voor de aanschaf liggen tussen de 40.000,- euro en 150.000 euro om een medisch exoskelet te kunnen kopen. Tot de dag van vandaag vergoedt een Nederlandse zorgverzekeraar dit bedrag niet. Ook moet je nog met krukken lopen om je evenwicht te kunnen bewaren. Het medisch exoskelet is nog in het beginstadium. Er moet nog veel onderzocht en ontwikkeld voordat men kan zeggen dat een medisch exoskelet de vervanger is van de rolstoel.

Medische exoskeletten worden nu nog gezien als science fiction, maar kijkende naar de toekomst (met name naar robottechnologie) zal het medisch exoskelet steeds beter intregreren met het menselijk lichaam.